Vakcinácia je beh na dlhé trate

25.03.2009 Celý región

Príbeh o očkovaní proti HPV je stále na svojom začiatku. Ešte stále musíme hovoriť aj na Slovensku o desiatkach tisíc ohrozených žien a stovkách prípadov, ktoré každoročne končia na onkológii.
21. storočie je storočím preventívnej medicíny, kam aktívna imunizácia patrí. Jedným z laureátov Nobelovej ceny za medicínu v roku 2008 sa stal Harald zur Hausen z Nemeckého ústavu pre výskum rakoviny v Heidelbergu za objasnenie úlohy ľudských papilomavírusov na vzniku rakoviny krčka maternice. V súčasnosti tento vírus spôsobuje celosvetovo druhý najčastejší typ rakoviny u žien. Pre úplnosť dodajme, že spolulaureátmi Nobelovej ceny za rok 2008 sa stali aj ďalší dvaja virológovia Francois Berréová-Sinoussiová a Luc Montagnier z Pastereuovho ústavu v Paríži za objav ľudského vírusu spôsobujúceho stratu odolnosti (HIV). Úsilie vedcov, ktorí sa venujú problematike ochorení spôsobených HIV je vyvinúť očkovaciu látku proti tejto nevyliečiteľnej chorobe. Aj tento fakt ukazuje, že predchádzanie chorobám očkovaním je najväčšou výzvou medicíny v nasledujúcich desaťročiach.

Očkovanie je totiž najúčinnejší spôsob prevencie infekčných chorôb. Vďaka očkovaniu sa napr. podarilo vykoreniť na celom svete pravé kiahne, ochorenie s vysokou smrtnosťou a detská obrna je choroba, ktorá sa blíži k tomuto cieľu. Mnohé choroby sú na Slovensku vďaka očkovaniu eliminované (osýpky, novorodenecký tetanus, vrodený rubeolový syndróm, záškrt a pod. ), alebo chorobnosť na ne je veľmi nízka, takmer nulová. Objav Haralda zur Hausena, ktorý objasnil vzťah medzi rakovinou krčka maternice a HPV vírusmi – znamenal aj veľkú výzvu pre preventívnu medicínu. Vývoj vakcíny proti rakovinotvorným typom ľudského papiloma vírusu je prelomovým úspechom medicíny.

Rakovina krčka maternice môže vzniknúť až desať a viac rokov od infikovania organizmu ľudským papiloma vírusom. Očkovanie nezabráni rozvoju rakoviny u osôb, ktoré sú už v súčasnosti infikované, ale zabráni infikovaniu ďalších osôb ako aj zabráni šíreniu vírusu. Preto aj efekt očkovania, ktorý sa prejaví znížením počtu vzniknutých nádorových ochorení krčka maternice bude viditeľný najskôr o desať rokov. Ak sa začalo očkovať pred dvoma - troma rokmi, prvé štatisticky relevantné výsledky zníženia výskytu rakoviny krčka maternice môžeme očakávať okolo roku 2020! Ale čakanie na takýto úspech má svoje opodstatnenie.
Katarína Gudiaková
 

Vyberte región